HSP coaching

 

Vijftien jaar geleden kwam ik door het lezen van een boek van Elaine Aron erachter dat ik hooggevoelig ben. Er vielen toen veel puzzelstukjes op zijn plek  b.v. waarom ik veel indrukken en prikkels zo intens ervaarde en  ik emoties van anderen kon aanvoelen. Hooggevoeligheid  wordt ook wel HSP, (Highly Sensitive Person) genoemd.

Een HSP is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens. Wat anderen normaal vinden zoals mensenmassa’s of harde muziek, kan voor HSP’s al snel te veel zijn; zij raken dan overprikkeld door letterlijk een teveel aan (sterke) prikkels.

Hooggevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Ongeveer 20% van de bevolking is hooggevoelig. Het is waarschijnlijk een erfelijke eigenschap, die evenveel voorkomt onder mannen als vrouwen.

Zoals elke eigenschap gaat hooggevoeligheid gepaard met zowel positieve kanten als valkuilen. Kenmerken van HSP’s zijn onder meer:

·         Nemen gedetailleerder, subtieler en intenser waar

·         Zijn erg gevoelig voor prikkels van buitenaf; vaak voelen HSP’s zich hierdoor niet op hun gemak

·         Hebben meer moeite en meer tijd nodig om indrukken te verwerken

·         Hebben een diep en rijk innerlijk leven; dromen, fantaseren en overwegen veel

·         Voelen stemmingen en sferen goed aan

·         Worden meer dan gemiddeld geroerd door natuur, kunst en muziek

·         Eigen emoties en emoties van anderen worden intenser ervaren

·         Hebben moeite met planning en het verkrijgen van structuur

·         Kunnen verlegen overkomen maar zijn dat veelal niet

·         Zijn vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch

·         Functioneren minder goed als ze geobserveerd of geëvalueerd worden

·         Zijn vaak zorgzaam en anticiperend op behoeften van anderen; moeite om grenzen aan te geven

·         Hebben relatief meer en sneller last van stress, spanning en fysieke klachten zoals hoofdpijn, allergieën, maag/darmklachten, chronische vermoeidheid etc.

·         Kunnen moeilijk nee zeggen en grenzen stellen.  

Herken je bij jezelf of je kind deze symptomen en je wil graag hulp bij het bewust worden van deze eigenschappen van hooggevoeligheid, handvatten en tips krijgen om met deze eigenschappen van HSP om te gaan dan ben je van harte welkom voor HSP coaching  in mijn praktijk voor zowel volwassenen en kinderen.  Je leert je bewust worden van je eigen hooggevoeligheid of die van je kind, om te goed te aarden/gronden, grenzen te stellen, de innerlijke kracht te versterken en een juiste balans vinden tussen inspanning en ontspanning(rust).